Lloc web del periodista i escriptor

Premi Pare Colom de narrativa

2020 per al "El repàs de don Isaac"

 
ELS MEUS LLIBRES

L'home que no sabia escriure cartes d'amor (2018)

L'escriptor i l'escombriarire

Destins inesperats

Els elefants interiors

ELS MEUS LLIBRES

La Partida del Cagat

Un món a tres columnes

No em pregunteu per què

una història

La biografia d'un home és un calaix que de vegades fa vergonya obrir. No perquè no t'agrade el que hi trobaràs, sinó perquè fa tant de temps que va passar que ja ni recordaves el que havies estat. Jo he estat cambrer, llaurador, pintor, botiguer, obrer, entrevistador per les cases, bibliotecari... i finalment, periodista i escriptor d'algun que altre llibre, tot i que la veritat és que a mi m'agrada més dir que em guanye la vida escrivint. Escriptor és una paraula molt grossa per aplicar-se-la un mateix i no tot el qui escriu llibres és escriptor. He fet molta ràdio (La bisagra, Cambia la Cara, La Ventana, Versió Original, Versió Rac 1, El Matí de Catalunya Ràdio) i molta tele (Moros i Cristianos, Crónicas Marcianas, Channel 4, Los mejores años, Banda Ampla, Còmics, Còmics Show, Torres en la Cocina...). I faig classes de conte curt a l'Escola d'Escriptura Creativa 'Escriptorium', que vam fundar amb el gran amic i novel·lista Jordi Solé.

Tot i això, el més important no és el que ha passat, sinó el que encara ha de passar, crec.

 
SOBRE ELS MEUS CONTES

'Herència digital' és un bon conte. De seguida ens hem posat d’acord, els membres del jurat. I és un bon conte per moltes raons. Perquè aconsegueix interessar-nos des del començament tractant temes de sempre (la memòria, l’amor, la mort, el desengany, la sensació de les persones grans de viure en un temps que ja no és el seu) però en un context actual (com el nostre rastre, la nostra memòria, la nostra vida perdura en el món digital?).

 

Perquè ens fa creïble la relació entre el nét i l’avi (o el uelo, com li diu el narrador) amb uns diàlegs gens encarcarats vius i creïbles (les referències a la informàtica del nét; el vocabulari ric de llaurador de l’avi, estrany per als que vivim lluny de la terra però ben viu, gens forçat ni ornamental en el context en què l’autor l’utilitza; les frases fetes que l’avi ha llegat al nét i que perduraran en ell) . Perquè ens mostra els sentiments de l’avi i el nét (l’afecte profund que els uneix) fugint de la cursileria.  Perquè els personatges són persones i no membres d’un col·lectiu o d’un bàndol i, per tant, no ens alliçona ni s’alinea amb la correcció política ni amb cap línia ideològica, alhora que fuig del lloc comú per acostar-se a la complexitat de les reaccions humanes (n’és una mostra com tracta l’actuació de l’avi durant la guerra civil i la reacció del nét, allunyades del maniqueisme).

 

Per tot això, Herència digital és un bon conte. Espero que, a part del tast que avui podeu sentir amb la veu de la Neus, aviat l’Aliança us proporcioni (a tots vosaltres i als que avui no han pogut venir) la possibilitat de llegir-lo. No voldria acabar la meva intervenció sense felicitar l’autor, en Xavier Vidal, per aquest conte.

Valoració del Premi Lletraferit 2014 sobre 'Herència digital'

properament...
 
 
Premis Pare Colom 2020
Quan
Jul 25, 8:00 PM
On
Biblioteca Municipal d'Inca,
Plaça Sant Domingo, 2, 07300 Inca, Illes Balears, España
 

Em podeu trobar a:

620.20.50.16

Escriptorium, carrer Àngel Guimerà, 25 entresol, 08201 SAbadell

  • XAVIER VIDAL ESCRIPTOR
  • XAVIER VIDAL ESCRIPTOR
  • XAVIER VIDAL ESCRIPTOR

© 2023 by Noah Matthews Proudly created with Wix.com

  • Black Twitter Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now